Monday, February 21, 2011

Nape REBECCA MELESSA??

aduih..penin giler aku nak jawab soklan yang sama selama 24 tahun aku idup nye.( anggap lah mase baby pon aku dah reti cakap) sape-sape yang baru kenal aku mesti akan tanye. bagaimana, siapa, bile, kenape nama Rebecca Melessa. nama yang vogue abis gitu.tapi bile tengok orang nye... T____T *no komen* ye la..ye la..bia ar aku gtaw camne aku dapat name ni. dulu mase aku lom wujud lagi.ade budak chumel + baik ati yang suke senyum kat mak aku yang namanya Rebecca Melessa.pada suatu ari.mase mak aku jalan-jalan kat tepi sungai tetibe dia tergelincir kat dalam 2 and terus kedebush!! dalam sungai.mak aku yang xreti berenang ni jenuh mintak tolong and kebetulan mase 2 rebecca tue lalu and dia terus berenang selamatkan mak aku.so, mak aku terhutang budi and sebab tue dia nama kan aku Rebecca Melessa. cam tue la cite nye..korang caya tak??mesti la cite tue tipu semata-mata.tapi terima kasih sebab bace. sekian. sebenarnye aku pon tak tau camne mak aku dapat idea yang begitu bernas untuk letak nama anak-anak dia.huhuhuhu.

aku ingat lagi kot mase awal- awal aku masuk sekolah rendah dulu. memang semua orang kenal kot.xkire la..pengetua ke, cikgu ke, senior ke, makcik kantin ke, pak guard ke..semua tau kot nama Rebecca M. ni... bukan nak kate aku femes amos ke pe tapi sebenarnye aku ade kembaq kat sekolah dulu.nama dia Rebecca Matialagan. T___T dia indian and dia kristian. memang budak ni suke sangat la menempek kat aku sebab nama kitorang sama.haih...rimas gile kot.tapi nasib baik dia ni cumel.cam aku..huahuhauhaua. so, kitorang ni kire kembar nama yang lain rupe, bangsa and warna kulit. tapi dulu aku kire aktif  kurikulum. masuk pertandingan bercerita la, syarahan la, 2 la ni la.tapi kebanyakan nye berunsur agama.ha..jangan x caya!nama dasat tapi masuk pertandingan yang cam tue.sebab tue xpenah menang! 

pastu masuk pulak sekolah menengah. still femes lagi!ahaks.tapi orang kenal nama je la. orang nye tak lagi..bile cikgu soh budak-budak panggil Rebecca Melessa (bia lah aku gune RM noh.senang cikit) mesti aku malas giler nak p.bukan  pe. nanti bile dah pergi jmpe..dia mesti xlayan nye.pastue bile tnye "nape cikgu nak jumpe?" sambil dongak pale and wat muke blur..."eh, saya tak panggil awak.saya panggil RM." then aku jawab. " saya lah RM" mesti cikgu-cikgu akan wat muke  *suspicious* malas aku nak layan dah! aku tau la muke aku x rupe Angelina Jolie ke, Hillary Duff ke,Taylor Swift ke.tapi usoh le musykil dengan name kuh ini.hukhuk.sedih mak taw! 

tapi aku ingat lagi kot mase tue ade ustazah sekolah aku mintak nama aku sebab terlibat dengan kokurikulum sekolah. bile aku bagitau nama aku.dia dengan slumbernye sound tepek aku! "dah xde nama islam dah ke dalam dunia ni yang awak nak letak??" perh~~~ erm..bagus gak soklan yang ckgu tanye tue tapi saya tau ckgu jeles sebab nama saya besh kan?kan?kan? ( kalau aku jawab cam tue maunye kene hi-5) 

pendek kate sampai sekarang la dorang dok tanye aku nape nama aku cam tue. lagi-lagi mase aku x pakai tudung dulu.mesti dorang ingt aku ni Sarawakian or Sabahan yang non muslim. even ade yang ingat aku anak orang asli sebab nama aku.* taktipu.ni sume keje kawan aku* so, bile aku bagi salam or jawab salam mesti ade yang muke aku islam kot korang.hukhuk. sodeyh botul!tapi sebenarnye ade pros and cons gak kalau korang ade nama unik ni.

pros: 
1.korang cepat dikenali.walaupon muke cam hampeh tapi nama masih hebak!!hahah
2.orang akan bagi attention kat korang bile korang cakap nama korang. tapi mase 2 je la.pastue dorang boh layan dah.
3.korang akan rase cam keturunan mat saleh walaupon hakikatnye ko just orang jawo je T___T

cons: 
1. orang akan pertikai kan nama korang.cth: macam aku cakap tadik la.
2. orang tak caye pon 2 nama korang yang sebenarnye. cth: (kisah benar)
ali: nama kau sape??
aku: nama aku RM .
ali: eh, cakap la betul-betul..nama sape? 
aku: lorh, betul la..RM!! 
ali: tak yah la nak poyos. aku tanye serius ni.
aku: ye la..ye la..nama aku joyah! 
ali: ha...kan senang bgtau nama sebenar. bukan susah pon.
aku:  *hentak pale kat lantai*
3. korang akan didiskriminasikan kalau duduk di kalangan orang-orang yang cam baik-baik je.sebab nye dorang rase yang korang ni jenis lupe daratan+ego+eksen..semata-mata pasal nama je.isk2..

pada aku la kan.ade apa pada nama pon.yang penting ati kita.kadang nama baik pon perangai cam haramJ pon tak gune. betul tak?betul tak?katakan YA!!! yaaaakult~ bye



ni maksud nama saya..huhuh..xtaw pe maknanye ntah!





10 comments:

NUR AYNIE said...

hihihi..kalau sye pon mesti x caye tu nama awk..
kalau bg caye senang jer tunjuk ic hihi...=)

rebecca melessa said...

hahahaha...taw xpe.jenuh nak tunjuk ic kalo jumpe setiap orang kalo cm 2.hahah

pakcik rock said...

RM : Rebana Mariaman.. kahkahkah..

rebecca melessa said...

budus kamoo!!

cokelathati said...

becca! hehe..thanks! da approve friends kt blog.
weehuuu... becca, da tukar setting belum?

kalu belum bace ini dulu

http://cokelathati.blogspot.com/2011/02/sape-follower-chua-sile-bace-ini.html

rebecca melessa said...

tq2..ptt la ttbe terasing blog chua..hahah...dah..bru je ubah.tq sho muchie :))

Anonymous said...

Mcm tu RM suka duit la

rebecca melessa said...

sape2 pon memang suke duit tapi x smestinye mata duitan.hahaha

Riesca Tirta said...

name aq pun plek . riesca tirta safiri lagi tuh ~! syok je tengok org jeles . hahaha . ape nak kesah .unik ape . peduli la org ckp ape . kan? nnti anak ngkaw kaw bagi name lagi rock . baru cun . he he (merapu)

rebecca melessa said...

mak aih??lagi dasat nama anda.ok.ni set nama anak aku!hahaha...kita geng nama pelik!yay~