Wednesday, February 23, 2011

PELIK TAPI BENAR

sejak aku keja ni.dah macam-macam rupe and gaya aku jumpe. memang pelik- pelik tapi semua benar-benar belako. contoh macam makcik cleaner kat tempat aku ni yang terlalu rajin.sampai setiap inci tingkap, besi-besi tangga, dinding ofis sume dia cuci. perh~~ memang boleh dapat Pekerja Terbaik lah! pastu bile tiap kali tegur."Morning auntie!" dia mesti jawab.."ha...aaah..belom makan lagi...potpet..potpet...kucing kencing sini..potpet!" *dengan muke slumber* aku cakap sepatah 38373 patah perkataan dia jawab.ni kalau jawab exam konpem dapat A++ pastue dgan ade sorang staff yang kuat makan tapi badan kecik je. aku ingat kan aku je yang kuat makan...tapi rupe-rupenye dia lagi dasat dari aku.bayangkan dari awal masuk keja sampai balik dia nye lunch time je sampai 6x~!!lunch time hokay~ tue belom lagi ade student yang bile jumpe cikgu je muke dah gabra giler.padahal lalu sebelah je.xbuat pape pon.bukan skali, dua je.tiap2 ari.tak paham aku T___T 


tapi sume tue sebenarnye tak de kaitan pon dengan ape yang aku nak cite. hahaha..mukadimah je panjang lebar! aku just nak cite ape yang aku wat dalam 2 ari ni.marketing bebeyh~!aku bukannye keje sales executive ke or MLM tapi keje aku kene promote kolej aku kat sekolah-sekolah.so that nanti bile ade student yang dah abis belajo and decide nak sambung blajo boleh la apply kat sini. siap ade program percuma untuk budak-budak yang nak amik sijil dalam bahagian hotel dan katering lagi *promote sambil wat muke chumel * yang aku nak cite ni pasal mende-mende pelik yang jadik kat aku mase tengah marketing. takde la pelik cam ade nampak antu ke, orang mintak autograph ke..just bese-bese je la.and aku rase kalo salesman punye pengalaman pelik jumpe ngan orang-orang ni mesti lagi bergunung dari aku.huhu.cite ni jadik kat lain-lain tempat kejadian sebab banyak sekolah kene p.meh aku cite terus..


1. penah tak jadik kat kome ( korang dalam perak)..kome nak promote barang tapi last-last orang tue promote barang dia lak kat kome? ha...memang terkedu sat la kalo bab tue. semalam mase aku p satu sekolah ni, jumpa guru besar dia yang nampak ala-ala lemah lembut dan sopan ni. stat la cite tujuan kitorang datang ke sane and bla..bla..bla..last-last kome taw pe dia cakap? " ha..saya memang minat memasak, wat kek ni..kalo kolej u ol nak saya jadik tenaga pengajar pon xkisah.ce try tengok blog saya ni..ade jenis-jenis kek yang saya wat.bese nye orang kawen, ke tunang ke yang order la..x mahal pon..kalo berminat bole la nant bagitau saya ye..bla..bla..bla...bla.." aku ngan kawan aku cam.... *sape yang wat marketing la ni?* tapi nak tak nak tunjukkan jugak muke ecxited cam dia je yang jumpe kitorang and promote barang dia. T_T


2. aku datang sekolah tue untuk wat marketing tapi student kat sekolah tue boleh ngan muke semangat bagi salam kat aku sambil tersenyum. " smekom cikgu" erkkk??aku memang la jadik cikgu tapi bukan cikgu kome. cikgu untuk kolej kot.huhuhu..layan kan aje.


3. lagi satu kes. mase p jumpe pengetua sekolah. dia boleh cakap dia busy and soh jumpe penolong kanan.padahal tengah main dam.ok, tipu..padahal aku tengok takde la busy mane nye. bile jumpe penolong kanan..dia boleh wat muke takde prasaan sambil wat keje sendiri and tunduk je and biakan kitorang membebel sorang-sorang mcam dia tengah dengar radio buruk and last-last dia ckap. "OK" .2 je?? i.t.u aje??   takde la.atleast tunjuk la sikit manner melayan tetamu and walaupon tak minat pon bagi la alasan yang baik cikit. takde la kitorang blur-blur and cam cakap dengan tiang je.*ok, emo!*

4. aku x penah jumpe mak guard yang sambut tetamu or orang luar macam artis je yang datang kat sekolah dia. baik giler sampai boleh menimbulkan kemusykilan. tadik angin x bertempat ni mesra tak bertempat pulak. T__T lagi satu kes lain, mase nak masuk sekolah tue. mak guard tue siap bagi dua pas pelawat lagi.besenye kitorang pergi dia bagi satu je. bile tanye "nape kami kene ambil 2 pas ye?" dia jawab..."sebab orang lain-lain. satu cina, 1 melayu." erk??? jap-jap..orang lain-lain tue boleh trime.tapi tang bangsa tue ape kaitan pulak?? -__________-


5. ade sekolah ni bila cakap nak jmpe pengetua dia cakap."takde".tanya "penolong kanan lak ade?" dia jawab. jap ye..saya kol dia.......*********berape saat****** "penolong kanan kua.kejap lagi dia balik." ***tunggu 20 minit 20 saat*** ade sorang student ni masuk kat bilik penolong kanan and dengar cam pung-pang pung- pang cite. aku dengan kawan aku tengok masing-masing. celah ne lak penolong kanan ni balik opis?kitorang duduk kat sofa betul-betul dgn bilik dia kot?? entiti aneh betul PK Hem tue. bile kitorang masuk plak bilik dia..stat cite..bla..bla...bla..bla.. then memula dia dengar je.pastue sekali dia bukak mulut memang berjela dia cakap.rase mase tue macam tengah ceramah pendidikan pulak.siap ending dia sembang..cakap "trima kasih" lagi. terharu aku dengar ceramah dia panas bontot di buatnye.

jadik..gitu le cite nye.. ingat senang ke keje orang-orang marketing ni? susah wooo..sebab tue aku salute dengan orang-orang yang keje salesman ni.dorang memang berani wat muke tebal 12 inci and promote barang yang dorang ade. di maki ke, di boh layan ke..tue sume belakang kire! ujan panas sume dorang redah semata-mata nak carik sesuap nasi. sebab tue cikgu aku cakap businessman yang paling berjaya ialah orang yang stating keje sebagai salesman. sesungguhnye aku sangat berbangga dgn orang-orang yang macam tue..sob2. *nak layan feeling touching jap *

bye






5 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

saye jumpe orang pelik juga... name rebecca ^^ hikhik

pickabooapparels said...
This comment has been removed by the author.
rebecca melessa said...

2 sume orang pon taw.hahhaa

TheChekJah said...

adoi... kesiannya... to kena beli mekap byk2 ni.. biar tebal muka tu... hehe...

rebecca melessa said...

hahahha..2 la pasal...xpon pkai topeng ultromen ke..orang x knal..ahaha