Thursday, February 24, 2011

tips menjadi peramah

salam 1 malaysia!! ( poyos cikit )


arini sedih sangat.sebab ari tue kene panggil dengan bosh ( aritue kene panggil tapi sampai arini sedih.TERBAIKK!) dia komen pasal something....kejadian ni beroperasi dalam opis.


bos: becca, saya ade dengar mende yang xbape besh dari student
aku: pasal pe, bosh?
bos: pasal awak! ( memang la.dah aku sorang dalam tue.mesti la pasal aku )
aku: saya wat salah pe bosh?
bos: dorang kata muka awak ni nampak sombong. dorang tak berani nak tegur awak pasal muka awak tue.
aku: saya nak wat cam ne bosh.dah dari azali dah muke saya camni.takkan nak pembedahan plastik kot...
bos: kalau memang dah takde cara lain.nampak gaya nye memang awak kene wat gak la.
aku: T___T * bos melampau*


cam tue la cite nye.aku maybe akan di buang keja sebab muka aku ni.ahahahahah..lawaks gile bos aku ni. ( walaupon hakikatnya dia memang serius time tue ) sapa-sapa yang tak kenal aku memang dorang akan kate aku ni sombong tapi kalau dah kenal mesti dorang kenal aku camne kan?kan?kan? tapi nak wat camne..pasni dengan pasrah nya aku pon terpaksa la belajar untuk double kan ke ramahan aku ni. ( padan muka dapat muka sombong )


1. senyum sorang-sorang depan cermin- mane-mane ade cermin je p senyum depan tue.praktis senyum kalo boleh 3548382x ye. tapi pastikan xde orang d situ.sekian


2. tegur semua orang bile sampai opis- bukan setakat orang je.mesin fotostat, pasu bunga, pintu, paip suma aku tegur! *sah gila*


3. google search tips utk jadik peramah- ni memang dah kes terdesak gile.tapi malang nya x jumpe jugak.lain lak yang kua.


weeeeeiiitt!!takde kaitan langsung!

4. bagitahu suma orang yang aku sorang peramah- ye la.di sebab kan muka aku yang scary ni mesti la xde orang berani nak tegur.so, p bgtau suma orang and inform awal2 aku ni jenis cmne.hahaha...sian gile 

5. join je mane- mane group yang tgah bersembang - walaupon memang nmpk sgt super menyebuk aku tapi menampakkan aku sangat concern dengan isu semasa. (ok, takde kaitan )  * sile la berkawan dgn saya*

6. tanya pada orang yang ramai kawan- ha...ni memang akan sangat berkesan.ye la..konpem- konpem la diaorang memang sah akan perturunkan segala ilmu.walaupon xde mende pe pon.tapi besenye muke-muke yang jenis baik ke, chumel ke yang bese ramai kawan.so, sile mintak tunjuk ajar dorang.

7. wat pembedahan palsu - tue memang konpem bosh aku setuju T__T



ok r..nak p depan cermin belajo senyum.masuk time ni je dah 3,4 kali aku senyum sorang2.






7 comments:

MIZZ SUE said...

SY PEMALU SUSAH SKET NK JADI PERAMAH..HEEE

rebecca melessa said...

saya ponggg~~kadang kalo mxmalu 2 memang terlebih2 peramah..hahaha

Anonymous said...

haha...sma la nsib kita...muka kita mmg muka blagak kut tp ati baek...time sekolah dlu aku pernah dpt surat layang kes muka aku ni yang dikatakan belagak n pilih kwan..huhu..sian aku..

Cahaya Pertama said...

haha..sama la kita...new staff takut nk tgur sy sebab dorg kata muka nmpk ketat je...ada yg ckp muka sy nmpk sombong...xtaula nk wt cmne...dah mmg azali cmni kan...sy pula x peramah nk bertegur sapa dgn org...lagi la dilabel sbgai sombong...kdg2 saya wt muka biasa je sambil wat keje, then student tegur, "miss, muka jgnla ketat sgt..rilex2"...adeh...sy rasa sy xde wt muka ketat pun..huhu...cmne ek? tapi org kalau da kenal sy, mmg akn ckp sy ni gila2 orgnye..haha...

Anonymous said...

Sya ni pmalu sbb tu la org pnggil sya kayu sdh la bdn kurus kering mcm puasa stngh thn

Misz Ti said...

Haha klaka citer ni. Naseb bek ader tips jd peramah kt cni. Nice sharing! (:

Anonymous said...

Me tooo.. .depa smua x mohh kwn ngn saya... °~°.. Kecian x??? Nk join tp tkut.. Mesti depa anggap saya pnyibukk..nk wt cmna?? Dpa kta saya wanita mlayu trakhir.. ^~^