Monday, April 18, 2011

adab melawat amalan mulia tapi...

salam~~


aku pun tak tahu nape sejak dua menjak ni asyik timbul keinsafan je kat aku.pastu nak kua kan entri jenis yang tahap ade ring je kat atas kepala. tapi tak pe. untuk korang aku nak share jugak. sapa tak nak tau tak dapat dosa tapi sapa nak tau dapat pahalaaaa~ *muka mintak penampar*.

sape sini suka melawat orang?? tak kira la pagi ke petang ke malam ke subuh ke.keje nya memang suka bertandang umah orang je.ada?ada? kalau ada bagus bebeno la perangai rupe tu sebab korang mungkin akan cepat femes or mungkin jugak akan di beri adiah pinggan dan mangkuk terbang. sebab?tuan umah pon dah nyampah nak tengok muka korang.muahahah. sebenarnya tak kira lah tengok orang sakit ke, pergi kenduri ke, pergi beraya ke.bagi aku sume tu masih di kira sesi melawat jugak. dalam islam pun menggalakkan kita saling kunjung mengunjung sebab hukum nya sunat. ( bukan berkhatan ye) jadi bila kita buat sesuatu perkara sunat tu maka kita akan dapat..dapat.....pa.alif.ha.alif.lam.alif....pahala~


tapi yang tak besh nye bila.......


situasi A: umah orang kawen


siti: eeeiii..lawa nya pengantin pompuan tue. bibir macam angelina jolie.sexy gitu.untung laki dia kan?
jenab: huh!lawa ke hape. bibir dah macam orang asli africa je aku tengok..dah la muka itam.ada hati nak tepek bedak banyak-banyak! dah kelabu asap terus.
siti: erk??erm...rendang ni sedap kan?kan?
jenab: hurm..sedap tu memang lah sedap tapi kodokut bebeno dia bagi.ciput jer~taik idung masin betul!
siti: ok.fine T___T


situasi B: melawat umah orang meninggal dunia


tipah: weitt..weiit..ko ada nampak mata pakcik mat yang baru meninggal tadi
rina: ha?nape?
tipah: mata dia macam tak tutup abis.aku rase ada sumthing wrong la.
rina: ha.ye la tu kot..ni mesti kes mati terkejut ni. anak-anak dia kan selalu gaduh!mana la tau kot-kot pak cik  mat mati masa tu gak!ha~
tipah: errm...mungkin la kot kan?hish~ ape punya anak beranak la kan?cian pak cik mat lak jadi mangsa.


situasi C: melawat umah orang sakit


joyah: nik, mak kamu mane?
nik: dia pergi keluar jap.
joyah: abis sape yang jaga nenek kamu ni?
nik: saye :)
joyah: hish..ape la punya anak lah mak kamu tu.nenek sakit pun boleh dok keluar sakan sana sini.
nik: erk??tapi mak baru kua 5 saat lepas je =.='


ok.sekarang cuba korang bayangkan kalau korang jadi tuan umah untuk salah satu situasi tu.and korang terdengar apa yang dorang dok kata macam-macam.apa yang korang rasa? kita melawat orang untuk dapat keberkatan kan?kan?kan?tapi bila dah jadi umpatan pahal korang terus jadi 0... kira penat je yang dapat. penat melawat orang ( nak pulak perjalanan yang jauh giler ) and penat mulut mengumpat. last-last dapat dosa je kan? so, sebelum pergi umah orang..korang kena selalu berperasangka baik and yang penting pergi dengan ati yang ikh...lassssssss~~ tu saje.


ok, bai




14 comments:

Nurul Afifah said...

tu la..bila tgok org2 act xpadan ngn majlis mmg geram..tp mostly mmg tua dr aku...segan r nk tegor pon..

rebecca melessa said...

taw xpe.ada je yang xkene kan?

c-tea said...

tu la..macam ni..susah nak respect kat orang tua..sebab biasanya mereka yang kuat berperangai cam tu

rebecca melessa said...

nak tegur nnt cakap nak tunjuk pandai la kan?cmne nak settle 2?ce cte ce cte

il ya na said...

ha'a btol2 nak2 makcik2. 'berprasangka baik' i like tt part.

rebecca melessa said...

mintak2 kita tak jadik makcik2 pasni.jadik adek2 je kan?kan?xheran pon pasal orang len. ye la.dorng suka pk macam-macam.gaya cam tau je sume mende.hahah

Alfi said...

waa.. bagus2.. buat la lg entry mcm ni.. biar ber'isi' sikit... hihihi...

:: Alfi's Blog ::

rebecca melessa said...

tq alfi :)

cik chinta said...

ni bukan tambah pahala..dosa setimbun bawa balik rumah...dunia2..

rebecca melessa said...

hahahha.ok!lawak~

rebecca melessa said...

hahahha.ok!lawak~

Mrs Fazlee said...

biasa ah tu. mulut longkang ade dimana-mana. dah macam takde adab bercakap kengkadang dorang ni. tak tau nak jaga sensitiviti orang lain kan?

rebecca melessa said...

betul.kadang kcian gak ngan orang macam tu. cian sebab tkut takdak orang nak lawat dia pasni.sebab mulut macam longkang.

aiE said...

melawat blog orang pun ada adabnye.