Saturday, April 16, 2011

tips untuk kulit halus mulus

salam~~


arini aku tetiba cam tersangat baik ati nak share tips dengan korang.hehe..tak tau nape..sape nak tau sila angat laptop!!sape taknak?? aku pun tak nak tau nape.lalalalala.. hokay murid-murid..cikgu akan start kelas kecantikan ni dengan memberitahu bahan-bahan nya ye.


bahan-bahannya: 


- batu kelikir
- sirih
- oat
- cuka
- yogurt asli


tapi hakikatnya kita just perlukan oat dan yogurt asli je ye murid-murid. saje bagi korang penin.muahaha. *gelak keji. ok, sape yang tak tau yogurt asli and oat meh i tunjuk kan ye.


credit to google

+
credit to google

sebenarnya nak guna pape jenis brand oat and yogurt pun boleh. kalau aku lebih suka guna oat yang jenis yang cikai-cikai je.asalkan murah kan? nak guna kat badan je pun. ok, what you have to do is:-
  1.  campurkan kedua-dua nya dalam mangkuk.tak payah letak air sebab memang nak dia pekat. ( kalau nak lagi besh letak madu sedikit) 
2. gaulkan kedua-dua bagi rata and lulur kan kat badan or muka saja.
3. tunggu beberapa minit sampai yogurt tu kering dekat badan.
4. gosok perlahan- lahan secara bulatan sampai oat tertanggal.
5. bilas badan dengan air and bersihkan seluruh badan.

kira oat and yogurt ni sebagai scrub la. yogurt ni macam peganti susu yang boleh haluskan kulit and oat untuk buang daki-daki kat badan. untuk yang lagi besh, lepas mandi dengan scrub tue korang sapu losyen. konpem rase macam lembutttt~~ je kulit. :) btw, madu pulak fungsi nya untuk melembab kan kulit.

 tapi yang besh nya..korang tak payah beli produk yang mahal-mahal kat watson or guardian ke. or nak kene pergi spa semata- mata untuk haluskan kulit je. just Do it yourself ( DIY ) at home..kos pun dalam lingkungan kurang dari RM 10 je tapi boleh guna banyak kali... senang kan? goodluck :)


2 comments:

Nurul Afifah said...

terbaeekkk..nasib baek xpayah mkn yogurt..

aku dah la benci yogurt.. :P

rebecca melessa said...

kalo nk soh makan yogurt asli memang eden pon xmo.KATAKAN TAK NAK!hoyeh ~