Thursday, May 26, 2011

tips untuk "recycle" pakaian

salam~


hari ni mood saja nak menggedik cakap pasal fesyen. actually aku bukan lah orang yang power pasal dunia fesyen ni..nak-nak pulak kalau nak cerita dengan aku pasal produk LV, GUCCI, D&G or pape brand yang super da bomb yang terbaru la.memang aku tak tau!bahahaha.tapi kalau bab nak mix and match kan pakaian memang aku lah paling suka!sebab boleh "recycle" balik baju yang ada!yay~ ye la..di sebab kan kita yang nan hado duit yang melimpah ruah ni kan.so, lebih baik bersyukur dengan apa yang ada and pakai je baju yang boleh pakai lagi. seronok weh dapat padan-padankan baju ni sebab kadang tu siap ada membe tegur lagi. "eh, ni baju baru ek?" padahal baju tu aku dah pakai masa keluar sama-sama sampai 12939383 kali kot. * ni mesti kes nak mintak belanja free la tu*

sebenarnya aku paling suka pakai cardigan!sebab kelebihan cardigan ni banyak wooo~ sila jangan cuba memperlekehkan baju yang nampak macam apa pun tak boleh!apa pun tak boleh! korang silap.meh aku nak tunjuk kan POWER OF SIMPLE LONG CARDIGAN ^^


1.


apa yang aku pakai: 
short jumpsuit with hoodies + long cardigan+ jeans
( cardigan tu aku just pin kan supaya tak nampak kembang.nampak macam aku pakai berapa ribu lapis kan? sebenarnya 2 je ^^)

2.

apa yang aku pakai:
t-shirt + long cardigan+ jeans
( sumpah simple gila)

3.

apa yang aku pakai: 
sleeveless polkadot dress + long cardigan+ jeans
( cardy di pinkan macam yang gambar 1st )

4.

apa yang aku pakai:
 stripes sleeveless+ long cardigan+ skirt+ belt

tadaaaa~banyak kali gila kan aku recycle cardigan ni?? tapi macam-macam gaya boleh pakai sampai kan baju yang simple boleh buat orang nampak.."OMJAYYY~~ lawa siottt dress up!" macam aku cakap tadi.just kena pandai mix and match je. and since aku tak nak nampak kebesaran bum aku so..yeah~this is the answer!wearing a long cardigan really helps you to cover the unnecessary part to be seen. walla~ 

ps: jangan buang baju-baju yang lama tu dulu.try mix and match apa yang ade.konpem korang nangis kesukaan lepas tengok result dia ^^ tak payah nak beli baju sampai rabak poket kan?kan? :) don't afraid to experimenting your style ^^ good luck!

and btw, ni ada tips yang macam best untuk pakai cardigan. and the author is a guy T_____T ( sumpah malu dengan diri sendiri) try klik SINI!

tu je.ok bai.



15 comments:

cik faiqah said...

yey!!!! i like your style:)

rebecca melessa said...

hahaha..tq darl :) yang penting kene pandai mix n match rite? ^^

alin duan said...

follow blog ni..=)
em, kte x reti berfesyen ngan cardigan ni, sbb takut org tgk serabut, hehe.. mmg kte jenis x yakin.. mcm mn nk bergaya bg bdn nmpk berisi cket, any idea? =)

rebecca melessa said...

ouchhh~tq sayang ^^ nnt kita folo awak jugak :)

xde la..kalau nak pakai cardigan cadangan kita la..better pakai dengan baju tak ade lengan yang labuh. sbb msia ni panas kot.kalo pakai yang berlengan mmg nmpk and rasa serabut :) badan berisi? well, my suggestion is, pakai baju yang loose sikit.jangan terlalu fit and beropol2.sbb akan nmpk lagi chubby. just simple je.and kalo bole jangan pakai tali pinggang ke, seluar yang ade butang banyak2 kat pinggang ke sebb orang akan fokus yang tang lemak dulu :) so, kalo yang ada betis dengan peha besar macam kita ni.better pakai skirt yang made from lycra or kain yang btul2 lembut spy nmpk jatuh cntik je :)

ok.macam dah pjg gler mbebel.sori :P

I am...izuan said...

such a extraordinary blog post!!!cuma malangnya laki nye x de erk??hehehehehe,,.,

I am...izuan said...

hey!i like ur blog!!!i've just follow ur blog..i really wish that u can follow my freshie blog back

go on with ur extraordinary post :)..keep in touch yaw!

alin duan said...

oh, hehe.. tq..tp bukan, kte ni kurus, nak pakai yg bg nampak kte berisi..=)cik abg dh warning suruh naikkn sikit bdn, tp mcm mustahil..so nk tpu dia dgn cara pakaian, hikhik..

rebecca melessa said...

izuan: alololo..tq sgt2..dun wori..nnt becca akan cakap pasal fesyen laki lak k..dah folo ^^

rebecca melessa said...

alin: adoi~malunye..salah baca.punye la pjg berjela membebel!hahaha..ok.kalo yang kurung kering 2 kite suggest bakai baju yang pattern melintang.jangan slalu pakai baju glap.lagi nmpk kering :) pakai baju kaler trang2 ke..and pkai yang ade ropol2..baru nampak tmbam ckit.jangn melampau ropol lak.hahah..
alo..jgn wiso.dah kawen nnti mst automatik kembang.hahaha

I am...izuan said...

hurmm rindu nak smabung blaja?dulu blaja mane?okay!!!nnt buat fesyen pasal laki ea>?tapi lain sikit..bkn tips recycle pakaian tapi...tips untuk buat pakain guna bahan recycle...ops!hahahahaha....kidding!

rebecca melessa said...

kat shah alam dik.hehehe..bru tahun lpas abis :) kre muda lagi.hehehe...

ha..okay.nnti kita buat entry pasal fesyen laki dari surat kabo.hahaha

ain dzaya said...

haha..
nice tip..
mmg org akn cakap
"eh u, baju baru ea"
biapun dah beribu kali pakai...
gara2 cardigan yg 1..hehe~

Raja Ellysya said...

amboih..kemain gojes! :)

rebecca melessa said...

ain: betul2 ^^ padahal dah bape ribu kali dok pakai.ngeh2..

rebecca melessa said...

raja: xde la yunk..2 gmbar amk kat googler je.*ok tipu* raja lagi chumel kot!!grrr~ ^^