Thursday, May 26, 2011

Tips Menghilangkan Penyakit Busuk Hati

salaammm~~


syok gila malam tadi mimpi indah.. semalam aku mimpi naik felali dengan Lisa Surihani kot. tak tau napa mimpi macam tu pulak semalam -_____-" kalau mimpi Jehan Miskin tu best la jugak.hukhuk.sodeyh betul. tapi sila abaikan apa yang aku membebel ni. kembali menjadi alim semula ye anak-anak..hari ini cikgu akan bagi tips untuk menyihatkan penyakit hati untuk orang-orang yang busuk ye. macam biasa lah..kadang kalau kita tengah happy- happy dengan life tetiba ada pulak yang dengki! kalau dengki nampak tak apa.ni kalau ada dengki yang tak nampak pulak.ha..sudah~ tak dapat eden nak tolong. tapi entri ni jugak untuk cik anon- anon yang tersayang yaw ^^ sila banyakkan mandi bunga bagi wangi yo :) tips ni pun aku grab kat fanpage Farith Ismeth.ala, pembaca berita tv1 yang macho lagi bergaya walaupun dah evergreen. *hai.im farid bond*



1. Kurangkan bercakap
ok.sila terasa bagi sapa yang banyak mulut ( macam aku) lepas ni sapa yang banyak cakap hanya di benarkan menggunakan bahasa isyarat saja.sekian. * bunyi angin je* ok. serious aku tak boleh nak jadi pendiam. im sori :( sebenarnya kurang bercakap yang di maksudkan is.. cakap benda yang penting and perlu saja.kadang kalau kita start pot pet pot pet ni mula la tersimpang ke gosip ke, mulut ter"laser" ke pape la..tu yang jadikan hati kita jadi lagi lama lagi keras. (betulll~~) 



2. Jaga Emosi dan Nafsu
yes! aku setuju bab ni sebab aku pun kadang-kadang memang beremosi gak. ye la..kadang bengang dengan orang-orang yang poyo and suka menunjuk-nunjuk.bukan nak kata..tapi...memang aku dengki la!bahahaha. * gelak keji* ( tetiba teringat kat entri akakkk~ ni ) tapi sendiri kena amik inisiatif la..kena selalu practice. cara macam mana nak latih diri untuk kawal emosi kita. contoh: solat, puasa, excercise, kalau rasa marah ke pe...tarik nafas panjang- panjangggggg..............jangan lepas-lepas!

3. Sentiasa ingat Allah SWT
kalau agak- agak terasa jeles dengan kelebihan or nampak orang lain senang. cepat-cepat kita istigfar banyak-banyak and rajin bersolat tak kira solat wajib 5 waktu, solat tahajud, solat dhuha, solat malam, dan lain-lain. Selain itu zikir, doa dan mengaji atau membaca al-Qur'an. sebab hanya Allah yang memberi segala rezeki. daripada kau sakit hati dengan orang lain tu apa kata ko usaha mintak sendiri kat tuhan.lagi tenang, lagi berkat.best tak macam tu? ^^ 

4. Jauhkan dari orang yang ada penyakit yang sama
daripada korang berkawan dengan orang yang penyakit hati busuk, better korang kawan dengan orang yang ada penyakit buah pinggang ke, penyakit kanser ke, penyakit jantung ke. lagi bagus! sebab penyakit hati busuk ni paling bahaya.sebab dia boleh berjangkit wooo~ dorang mesti la tak nak sakit sorang- sorang. kene ajak geng jugak. baru nama nya SEHATI SEJIWA* kau memang kawan terbaik*


ps: di sebabkan aku pun tak sempurna and masih belajar lagi dalam hidup ni..sebab tu aku sentiasa nak ingatkan diri untuk jadi yang lebih baik. and di sebab kan aku memang pedengki.sebab tu aku nak ajak korang sekali amalkan tips ni sekali dengan aku!miahahaha..* gelak keji*

tu je.ok bai.




4 comments:

teyn teyn said...

no4 tu sukeee .. hehe .. setuju tips ni.. hehe

chopp, tak suke jehan miskin. hehe

Nur Syazana Mohammed Sani said...

sehati sejiwa ,. like like ,. heee ,. banyak betol gelak keji yer XD

rebecca melessa said...

teyn teyn: no 4 je suke?yang len wajuib suke gak!paksa ni.hahaha..
why teyn teyn why??jehan hencem kot ^^

rebecca melessa said...

syazana: erk??baru sedar =.=' hahaha