Thursday, March 24, 2011

tak rugi kalau mintak maap

salam...


perh rase cam dah lama giler aku x merapu merepek dalam belog ni.rase cm xde mood je nak tulis tapi merangkak2 bace and folo senyap2 belog orang lain tue still wat lgik..huahuhua.


just nak share ngan korang pasal kisah aku dolu-dolu.mase dok hostel. bese la kalo budak-budak yang dah dok kat hostel ni..macam-macam mende alah yang dorang create.adek-adek angkat la..pastue siap yang berperingkat-peringjat pon ade!perhh~mula2 kawan..pastue mende ntah.pastue dah bape peringkat tue baru naik taraf jadik adek angkat!kire sape yang jadik adek angkat ngan senior tue kire makhluk2 terpilih la!huahauahua..tpi cam bese la..yang chumel lote, yang cun melecun, yang agak fofular dalam sport tue mmg knfirm2 la jadik rebutan!ade yang siap gaduh2 lagik nak amk adek angkat nye pasal. yang lagi sadis kalo sesape yang reject xnak join aktiviti angkat mengangkat ni konpem terus kene pulau!haih~ tak paham aku =.='


tapi sebenarnye bukan tue yang aku nak cite.tapi pasal lain!huhuahahua. dah nama pon nak merapu kerepek kan? even aku xlama pon dok hostel tapi sebenarnye banyak aku blajo.salah satu nye...ha..dorang mmg suke mintak maap!even xwat pape salah pon.tetibe mintak maap =.=' *pelik tapi benar* and..and ak ingat lagik ade sorang budak ni msti akan p dorm ke dorm and mtk maap kat sume orang before tdo.iyyyyyeeeee wehhh!xtipu~~ kre mende tue dah jadik trend la.


aku yang mase tue naif lagik ( sebab aku budak baik!huahauhaua) cm pelik la nape dorang suke sgt la cakap sori!eh, dorang xcakap sori.tapi mintak maap.*skema itu style* so, mase tue aku tnye la mmbe aku ni nape korang rajin sgt mtk maap.pas sembang-sembang pon ttibe pastue mesti mintak maap.cam dorang ni ade wat salah besar gile kebabom je.
so..mmbe aku cakap la..."tak xde mende pon sume ni.saje je suke-suke.tapi rase nye xsalah pon kalo kite ringan mulut and mintak maap. atleast kot2 kite ade terslah ckap ke ne la taw lembut ckit ati mmbe tue..plus, kite xrugi pape pon kan kalau mintak maap?"


memang betul sesangat2 pe yang mmbe aku cakap.kalo dulu mase kecik2 kalo kite wat salah mak msti akan ajar kite soh mintak maap. tapi bile dah besar masing2 pon dok sebok membesarkan ego gak.*ehem2..terase* tapi sebenarnye semua orang buat silap. kalo kita tak boleh nak maapkan orang camne kita nak harapkan kemaafan orang len bile kita sendiri wat silap. lagipon kemaafan manusia ni xseberapa kalo di bandingkan dengan keampunan dari tuhan.


honestly bile kita wat silap and kita mengaku kesalahan kita and kita mintak maap.kita akan rase lega walaupon kadang kita rase cam kite je betul.dorang salah.( 2 sume kata setan je tue.jangan caya) so, aku menasihati diri aku sendri supaya kurangkan lebih ego aku ni dan belajo utk mengalah dan lebih ringan mulut untuk mintak maap.


ps: betul ke kate Dr. Fadilah Kamsah - "kalau nk senang dapat jodoh, kena maafkan semua orang dalam dunia"?


4 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

ehhhh~ baru nak buka fesbuk akak suruh update belog T_T

norazril peenoes said...

boleh percaya ker awak x buat lagi neh??ahaks..

rebecca melessa said...

yuyu: fuh~naseb baik.kalo x mjerit dia dalam fb tue.hahah

rebecca melessa said...

peenos: i tried :)